de omgeving

10-06-1999

hoofdpagina

  campagne
    
basisopzet
    
balans
    
wereld
    
beroepen
    omgeving

    karakters
    
verslagen

  Joost

  hardware

De omgeving

Het dorpje Vein is gelegen aan de oevers van het riviertje de Endar. Een deel van de handel met Bergen in deze omgeving komt hierlangs waardoor de bewoners gewend zijn aan vreemd volk. Een dagreis verder naar het noorden stroomt de Endar samen met de Anjer. De nu goed bevaarbare rivier wordt beheerst door burcht van Enden, een aardig lopende handelsstad. In de omgeving hiervan bevinden zich nog een aantal dorpen die zich voornamelijk in leven houden met het leveren van levensmiddelen aan Enden. De gehele vallei is schatplichtig aan het hertogdom Enderen. Aangezien de adel van Enderen familiebanden met die van Enden heeft houdt deze stad zich goed staande in de concurrentie strijd met Bollewoud, Beesteren en Beemsterstad.

Herberg "De Engelbewaarder"

Vlakbij de enige oversteekplaats binnen een dagreis bevindt zich een ruime herberg. Handelaren op doorreis van en naar Bergen stoppen hier vaak voor de nacht. Ook houthakkers en jagers die wat geld te verteren hebben komen hier graag. Indien de financien wat krap zijn gaan ze echter liever naar de Gouden Kies, waar alles goedkoper is. De herberg wordt gedreven door Arend Wolfszoon en zijn drie struise dochters.

De "Gouden Kies"

Een obscuur kroegje waar ruw volk en goedkoop bier te vinden is. Als de drinkebroers vertrokken zijn kan voor heel weinig geld op de tafels geslapen worden. Zelfs Gerben van Bollewoud, de kroegbaas, vindt de vloer te vies om te verhuren. Ooit is een of ander geleerde op doorreis helemaal in extase geraakt over een onbekend soort wants dat hij op de muur ontdekte. Toen hij hem aanwees aan Aantje van Jans, de barmeid, mepte zij hem (de wants) dood met het stuk brood dat zij net naar een van de gasten bracht.

De molen

Vlakbij de herberg van het dorp bevindt zich de trots van Thomas, een molen op waterkracht. Hier maalt hij het graan voor de keuterboeren in de omgeving. Omdat dit niet genoeg is om van te bestaan heeft hij een stal waar hij twee schurftige ezels en een echt paard (blind aan linkeroog) verhuurt. Arend (de herbergier) heeft tot nu toe zijn eigen stal nog niet opgeknapt waar bij een grote storm een populier opgevallen is. Daarom heeft Thomas ook klandizie aan de bezoekers van de herberg. Hij kan ook leerlooien en schoenenlappen.

De winkel van Tim

Hier vindt je van alles en nog wat. Reizigers verpanden weleens iets exotisch zodat het geheel er zeer bijzonder uit ziet. Maskers in allerlei soorten en maten bedekken het plafond. De inhoud van de winkel verandert met de dag aangezien Tim continu aan het reorganiseren is.

De tempel van Brendal

Wammes Waaiboom helpt ieder die in nood zit. Voor de betaling heeft hij zelfs een regeling met Tim getroffen. Door Wammes doorgestuurde klanten krijgen voor hun spullen genoeg geboden om de kosten van het verblijf in het hospitaal van de tempel te betalen. Dit natuurlijk aangenomen dat Tim op de verkoop geen verlies denkt te gaan maken.

De smid

Ton Smidszoon fungeert ook als schout. Wie stout is vreest zijn spierballen en vooral zijn aambeeld. Wie daar een paar dagen aan vast geketend heeft gezeten terwijl Ton hoefijzers aan het smeden is wil dat niet herhalen. Zolang hij ongebonden blijft (zijn vrouw is een tijd geleden in kraambed overleden) blijft hij de droom van menig boerendochter.

campagne omhoog